Beëdigd tolk/vertaler Frans, Docente Frans en Italiaans
| © 2023 J.H.J.M. (Jacqueline) Smetsers | v.016 |
Opgewarmde restjes? Heerlijk! - Ribollita Toscana
In Nederland belanden veel etensresten in de kliko .. Het kan ook anders, neem de Ribollita toscana. Ribollita betekent: opnieuw gekookt. Van restjes gekookte groenten wordt de volgende dag soep gekookt. Net zoals “de Italiaanse keuken” niet bestaat (elke regio en elke Italiaanse mamma heeft zo haar variaties), zo bestaat er ook geen standaard Ribollita.
Naast een raam in San Gimignano zag ik eens een recept voor Ribollita waarbij restjes bonensoep omgetoverd worden in een ovenschotel:
Prendete gli avanzi della zuppa di fagioli e metteteli in una zuppiera di quelle che reggono il caldo. (Neem de restjes van de bonensoep en doe ze in een vuurvaste schaal)
Tritate una cipolla e conditela con olio fresco, mettete il tutto così preparato in forno, finchè si formi una crosticina. (Snipper een uitje en breng ‘m op smaak met versgeperste olijfolie. Zet het bereide mengsel in de oven totdat er zich een korstje vormt.)
Aggiungete olio crudo, a chi ne vuole ancora, prima di servire. (Besprenkel voor het serveren nog met wat extravergine olijfolie, voor de liefhebbers).
Buon appetito!